זה קורה בבתים הכי טובים כאלה שבהם ילדים גדולים או קטנים, או ללא חיות מחמד וילדים בכלל. הקושי לשמור על ניקיון הספות והכורסאות משותף לכולם, בוודאי בבתים שיש בהם כל הזמן פעילות, הסלון נוח ומזמין ובני הבית אוהבים לארח ולהתיישב בכל מקום למשך שעות. ידוע גם כי אין כזה דבר להימנע לגמרי מגורמי סיכון כמו אכילה בסלון, ולכן תמיד עלולות להיגרם פורענויות שונות בכל מקום. בדיוק לשם כך אספנו את הטיפים הטובים ביותר לצורך שמירה על ניקיון הכורסאות, בידיעה ברורה שדווקא הן נקודת התורפה של כל סלון, וההסברים לכך בהמשך.
אז איך באמת מנקים כורסאות?
- ראשית, אזהרה מתבקשת למיעוט שאינו מנוסה – אם אינכם יודעים ממה הכורסאות עשויות ולא קיבלתם הנחיות לניקוי ואינכם מומחים בכך, פשוט הניחו למומחים. זה אלמנטרי. כל השאר מוזמנים לשאוב ידע ועצות לניקיון ביתי.
- ניקיון על יבש – אם מדובר במזון יבש או בפירורים, אבק וחול, הצעד הראשון הוא לנקות את כל החומרים היבשים על ידי הברשה או מגבת, על ידי חובט שטיחים ישן כאשר מדובר בבד ריפוד שאינו דק ועדין אלא עבה וגס, זאת כדי לנער מהכורסה כמה שיותר לכלוך יבש שאינו צמוד אליה. אם אפשר להטות אותה או לשלוף החוצה את הכריות של הריפוד עשו זאת. אם יש אפשרות להסיר את הכיסוי ולנער זה מצוין.
- אל תשפשפו פנימה כתמים – כתמים רצוי להסיר כמה שיותר מוקדם כדי לא לתת לזה זמן להתקשות, להתייבש או לחדור לתוך הסיבים. אם יש לכם כתמים רטובים או שאריות מזון לחות או כל חומר לח כמו צואת חיות מחמד, אל תשפשפו את הלכלוך על ידי מגבונים כלשהם. הרימו את הלכלוך ישירות על ידי הניירות הסופגים ואחר כך הספיגו את הכתמים בנייר מבלי לשפשף. זה נועד כדי לא להחדיר פנימה לתוך הסיבים את הלכלוך ואת הפיגמנטים עוד יותר. אחר כך קשה מאוד להסיר לכלוך שחדר לעומק.
- פירוק כורסאות שאפשר לפרק – יש כורסאות שמורכבות מכל מיני מנגנונים, כמו כורסאות טלוויזיה שבהן יש מנגנון חשמלי לעתים, או מני, שאליו צריך לחדור כדי לנקות גם אבק ולכלוך מבפנים. במקרה הזה, נהגו לפי הנחיות הפירוק וההרכבה ורק אם אתם יודעים להרכיב אותן שוב. במקרה כזה, נקו היטב מבפנים, ואם צריך לשמן צירים וקפיצים עשו זאת רק בחומרים מורשים.
- כביסה – כביסה אינה רצויה ברוב המקרים, אלא אם כן קיבלתם אישור לכך בזמן שקניתם את הכורסאות ואמרו לכם שאין בעיה בזה. יש אכן כורסאות שבהן אפשר להסיר את בד הריפוד ולכבס אותו, אבל אז חייבים להקפיד על סבון כביסה ללא מלבינים ומסירי כתמים שונים שעלולים לגרום להופעת כתמים בהירים ולדהיית צבע לא אחידה. כמו כן, ייבוש במייבש עלול לגרום להתכווצות בגלל החום הרב, ולכן יש לוודא לפני שעושים זאת אם זה מותר.
- כורסאות עור רק בחומרים מיוחדים – ראשית, כורסאות עור יש להרחיק מלכתחילה מכל מקור של חום, אש או שמש חזקה וישירה. זה כבר גורם לעור לא לאבד מגמישותו ולהיסדק. את העור יש לשמן בקביעות על ידי חומרים ששומרים על לחות וריכוך ומגינים עליו מפני תנאי מזג האוויר וכתמים, משום שעור הוא חומר חי ונושם ומשתנה כל הזמן. בהתאם לכך, נוסף על התחזוקה הנכונה שלו עליכם להשתמש בחומרים שמיועדים לניקוי עור. כאן הניגוב אמור להיות קל יותר אבל רצוי לא לתת לכתמים להישאר עליו זמן רב כי הם נספגים לתוכו. נקו אותו בקביעות בכל שבוע כדי לא לתת לחומרים להצטבר עליו.
- חומרי ניקוי חריפים הם מסוכנים לריפוד – חומרי ניקוי חריפים מדי הם מסוכנים לבדי הריפוד משום שהם עלולים לגרום לחורים ולהתפוררות הסיבים, לשינוי צבע ולדהייתו, או פשוט לא להיות יעילים. מומלץ לנסות בכל מקרה בעזרת מטליות לחות רגילות אחרי שניקיתם והרחקתם כל מה שאפשר, ואז לנקות בעדינות מבלי לשפשף ולמתוח את הבד באגרסיביות.
- תרופות סבתא – אם יש לכם מתכונים יעילים או כאלה שקיבלתם מאנשים שונים, כמו שימוש בחומץ או באבקת סודה לשתייה, נסו זאת קודם בפינה נסתרת בדילול גבוה כדי להימנע מסכנת כתמים חדשים, ורק אם זה עובד שם ונשאר תקין גם לאחר הייבוש נסו בחומרים טבעיים אלה בכתמים הגלויים לעין. זה נכון, אגב, לכל חומר ניקוי המליצו לכם עליו וקניתם גם במרכול.