קונים בית חדש? אל תשכחו לבדוק את הדברים הבאים

קונים בית חדש
קונים בית חדש

נכון שהכי כיף בעת בחירה של בית לבחון את כיווני האוויר, המיקום, המוסדות הקרובים, העיצוב, חלוקת החדרים, העלות ואף מיהם השכנים, אם טרם עוברים לבחינה פרטנית, יש לקחת צעד אחורה ולהתנהל במקצועיות – לבחון פרטים קריטיים שעשויים לשנות את התפישה לגבי כדאיות הרכישה. במה מדובר? להלן רשימת דגשים חשובה – לגזור ולשמור:

בחינת טאבו

גם אם המוכרת הינה גברת קשישה ונחמדה, עדיין אין לאפשר לתדמית המרגיעה לגרום לכם להיות שאננים, אלא תמיד חובה לאמת את זהות הבעלים של הדירה, או לחלופין לבחון מיהו הבעלים האמיתיים של הקרקע. כיצד בודקים? משווים את הפרטים שמופיעים בתעודת הזהות אל מול הפרטים שמצויים בטאבו (נציין כי טאבו הנו פנקסי המקרקעין), כאשר לשם כך נעזרים באתר ייעודי (כרוך בתשלום סמלי). באותה נשימה נציין שחשוב לוודא שהנכס שעומד למכירה אינו משועבד או מעוקל, כי אף אחד אינו רוצה להכניס ראש בריא למיטה חולה.

מחיר לצד תמורה

הרבה אנשים מקבלים הצעת מחיר וממהרים להניח שמדובר בסכום הסופי, ופה אנו באים לומר שהרבה פעמים ההנחה שגויה ובאופן כללי בכול הנוגע לכספים מוטב להיות מדויקים. אי לכך מהותי לברר האם המחיר כולל מע"מ, האם המחיר כולל שיפוצים, האם המחיר כולל חנייה (או מחסן חיצוני), מהו אופי הצמדת התשלומים למדד, האם מעט התמקחות תוביל להנחה, כמה יעלו השיפוצים הרצויים וכדומה, כאשר בין היתר יש לקחת בחשבון שורה של תשלומים נוספים, קרי מס רכישה, דמי הסכמה למינהל מקרקעין, שכר טרחה של עו"ד, משכנתא, שיפוץ, ניקיון לאחר שיפוץ, רכישת רהיטים וכמובן תשלום עבור שירותי הובלה.

משכנתא

עבור רבים המילה "משכנתא" עשויה להיות מבהילה, אך יש להבין שמדובר בקרש הצלה, בהזדמנות לרכוש דירה גם אם אין בנמצא סך הסכום הנחוץ. לאור הדברים עוד לפני חיפוש אחר דירה מתאימה חשוב לבחון מהו הסכום שעומד לרשותכם, איזה גובה של משכנתא ניתן להשיג וכמובן באלו תנאים. לשם כך כל שצריך לעשות הנו לפנות לבנק ולהתחיל לברר, ואף מומלץ להיפגש עם יועץ למשכנתאות שיעזור להעריך את התמונה הכללית, כגון הכנסות והוצאות נוכחיות ועתידיות. כמו כן, רצוי לבקש משכנתא שגבוהה ממחיר הדירה (בערך כ10% יותר), וזאת על מנת לוודא שברגע האמת לא תישארו עם חורים תקציביים, כאלו שיובילו לבקשה נוספת של משכנתא (כאלו שיובילו לעלויות נוספות בגין פתיחת תיק חדש).

שחקן גיבוי – עורך דין

כאשר מגיעים לשלב החוזה מוטב לוודא שעומד לצידכם (ומטעמכם) עו"ד שמתמחה בתחום הנדל"ן, וזאת בכדי שידאג לאינטרסים שלכם ויוודא שסך העסקה חוקית ומסודרת. כמו כן, לא רצוי לחתום על זיכרון דברים ללא נוכחות של עו"ד ועל מנת לייעל מהלכים, העבירו טיוטה של החוזה לעורך הדין ואפשרו לו לעבור על סך הסעיפים בנחת.

ערבויות ותשלומים

מבחינת ערבויות, חשוב לוודא שהמוכר מציג ערבות, ולו מטעם הביטוח, וזאת בכדי להגן על כספי התשלומים. מבחינת תשלומים, תנסו לסנכרן את מועדי התשלום בהתאם למועדי התשלומים שאתם מקבלים ממכירת הדירה שלכם ואף רצוי לוודא האם גובה ומועד התשלומים ניתנים למשחק, כך שאם פתאום נכנס סכום כסף גדול, יתאפשר לשלם במכה אחת יותר – למזער את החוב שלרוב צמוד למדד. בנוסף, מוטב להתייעץ עם יועץ המשכנתאות לגבי לקיחת "משכנתא עם גרייס" לכמה חודשים, משמע לחסוך לא מעט בשל ההצמדה למדד.

מועד הכניסה

כאשר חותמים על חוזה, רצוי להכניס סעיף שמתייחס למועד הכניסה, כך שאם יש חריגה מהיעד המסוכם זכאים לפיצוי כספי. הרבה לזכור? ובכן לא בכל יום רוכשים בית, אך כן רבים רכשו לפניכם ועל כן ראוי להפיק מכך את המרב – ללמוד מטעויות של אחרים. רכישה מוצלחת!

נגישות